| Ciasto idealne na wiosnę
Ciasto maślankowe to wiosenny hit. Lekki, puszysty wypiek z chrupiącą górą i do tego truskawki czy rabarbar albo inne owoce sezonowe przypomina w smaku tradycyjne drożdżowe ciasto, ale jest bardziej wilgotne i subtelne dzięki smakowi mlecznego napoju. Zrobienie go zajmuje tylko chwilę, przy wprawie piekarnik ledwie zdąży się nagrzać, a my już mamy ciasto na blaszce gotowe do upieczenia. W dodatku z przygotowaniem ciasta maślankowego poradzi sobie nawet początkujący adept sztuki kulinarnej, który z pieczeniem nigdy nie miał nic wspólnego. A więc do dzieła!
| Składniki
Ciasto
- Szklanka maślanki,
- 3 jajka,
- pół szklanki cukru,
- pół szklanki oleju,
- dwie i pół szklanki mąki (typ 450),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- wanilia.
Sezonowe owoce (około 400 gramów).
Kruszonka
- 180 gramów mąki,
- 110 gramów cukru,
- 120 gramów zimnego/chłodnego masła.
| Jak upiec ciasto na maślance?
Jaja wbijasz do miski, dodajesz cukier i miksujesz około dwóch minut na średnich obrotach, aż ze składników powstanie biały puch.
Dodajesz olej, chwilę miksujesz.
Dodajesz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wanilią. Znowu chwilę miksujesz, aż do połączenia składników. Ciasto powinno być lejącą się strukturę, odrobinę puszystą, i mieć lekko oleisty pobłysk, prawie jak szkło.
Wylewasz na średniej wielkości blachę wyłożoną papierem. Na wierzch kładziesz owoce.
Teraz pora na kruszonkę! Do miski wrzucasz składniki i zagniatasz ręką, aż powstanie jednolita masa. Jeśli lubisz bardziej maślaną kruszonkę możesz zaszaleć i dodać kilka gramów masła więcej – będzie miało wtedy inną konsystencję (ciasto będzie zwarte) i masę przy posypywaniu będzie trzeba rwać na strzępy. Tradycyjna powinna sama dzielić się na okruszki większe lub mniejsze. Jeśli lubisz drobną kruszonkę przypominającą gruby żwir, po zagnieceniu możesz dodać jeszcze odrobinę mąki i dalej zagnieść, aż podzieli się na mniejsze porcje. Można też po prostu trzymać się przepisu i szaleństwa zostawić na później. Tak czy inaczej kruszonką należy posypać wcześniej wylaną masę.
Ciasto pieczesz w 180°C (górna i dolna grzałka) przez 45 minut aż ciasto delikatnie się zarumieni (jeśli nabierze lekko brązowej barwy, będzie bardziej suche i smak będzie mniej wyrazisty, jeśli nabierze barwy czarnej – cóż…). Zostawić w piekarniku na mniej więcej 10 minut. Wybornie smakuje na ciepło!
0 komentarzy