Fizioły, czyli świąteczna fasola

utworzone przez | gru 20, 2022 | Kulinaria, Przepisy

| Fizioły, fizoły: fasola z suszonymi śliwkami

Małopolska kuchnia regionalna to trochę zapomniane dania, takie jak parzybroda, kulasa, kućmok, prołzioki, siercioki i kycioki, ale także sznycel po wiedeński, faszerowana kaczka czy bajgle (kuchnia galicyjska miała dużo wspólnego z kuchnią austriacką). Dzisiaj kojarzymy głównie żurek czy barszcz po krakowsku. Jednak tym, na co warto zwrócić uwagę, to fizioły (albo fizoły), czyli świąteczna, wigilijna potrawa z fasoli.

 

| Fasola wigilijna

Przepisów jest mnóstwo. Najczęstszą wersją jest fasola z suszonymi śliwkami, do której dodaje się boczek, grzyby albo cebulę, przyprawia majerankiem albo rozmarynem, polewa miodem albo miodem pitnym. Połączenie słodyczy i głębi smaku! Skoro jest tyle wariacji tej potrawy, to czemu nie stworzyć własnej, która najbardziej przypadnie nam do gustu?

| Fasola w miodzie z rozmarynem i pomarańczami

Przepis ten to rumiana fasola na słodko z aromatyczną nutą. Idealnie nadaje się na wigilijny stół! Połączenie słodyczy płynącej z miodu i pomarańczy z rozmarynem, też lekko słodkim i przypominającym imbir, który dodaje głębię smaku oraz pikantnością pieprzu zadowoli wiele podniebień, nawet wybrednych. Oto fasola w nowej odsłonie!

| Składniki

  • 500 gramów fasoli biały jaś
  • Około 70 gramów masła, trochę oliwy
  • 2 pomarańcze
  • 5 łyżek miodu
  • Rozmaryn (suszony należy najpierw delikatnie zmiażdżyć)
  • Pieprz i sól

| Jak zrobić?

Fasolę należy namoczyć (przez noc albo rano, gdy wychodzimy do pracy). Następnie gotujemy ją do miękkości (około godziny, ale starsza fasola gotuje się dłużej – uwaga! nie solimy fasoli w trakcie gotowania).

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Przez chwilę smażymy na niej fasolę. Kiedy będzie już delikatnie zarumieniona (wtedy solimy), dodajemy masło i czekamy, aż skórka zrobi się pięknie słoneczna i chrupiąca.

W tym czasie do garnuszka wyciskamy sok z pomarańczy. Dodajemy miód i rozmaryn (na oko, do smaku, ale musi go być dość sporo, aby sos nabrał jego smaku i był dość intensywny, ale wyważony), a także pieprz. Wstawiamy na mały ogień (nie gotujemy! – miód traci wtedy swoje bezcenne właściwości odżywcze), czekamy, aż smaki w sosie pod wpływem temperatury się połączą. Kiedy to się stanie, Zalewamy fasolę na patelni i smażymy kilka minut, aż składniki dania się połączą, a fasola będzie równo otoczona sosem, który delikatnie zgęstnieje i przywrze do nasion.

Najsmaczniejsze na ciepło. Smacznego!

Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką

| Ciasto idealne na wiosnę Ciasto maślankowe to wiosenny hit. Lekki, puszysty wypiek z chrupiącą górą i do tego truskawki czy rabarbar albo inne owoce sezonowe przypomina w smaku tradycyjne drożdżowe ciasto, ale jest bardziej wilgotne i subtelne dzięki smakowi...

Tarta z bobem, fetą i karmelizowanym porem

| Tarta z bobem i fetą, a co z resztą składników? Tartę z bobem można jeść na okrągło! To zdrowe warzywo idealnie komponuje się ze składnikami dostępnymi przez cały rok. Pozornie mogłoby się wydawać, że zaproponowane składniki na farsz są dobrane idealnie pod...

Najlepszy przepis na pizzę

| Czy pizza jest zdrowa? Pizza - ten popularny fast food ma miłośników na całym świecie. Nic dziwnego! Jest słona i tłusta, a to coś, co ludzki organizm wprost uwielbia! Dostarcza też sporo kalorii, a jej częste jedzenie może sprzyjać otyłości i problemom zdrowotnym....

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *