Najlepszy przepis na pizzę

utworzone przez | gru 6, 2022 | Kulinaria, Przepisy

| Czy pizza jest zdrowa?

Pizza – ten popularny fast food ma miłośników na całym świecie. Nic dziwnego! Jest słona i tłusta, a to coś, co ludzki organizm wprost uwielbia! Dostarcza też sporo kalorii, a jej częste jedzenie może sprzyjać otyłości i problemom zdrowotnym. Jak zatem pogodzić dbanie o zdrowie z uwielbieniem do pizzy?

Wartość odżywcza pizzy, którą zjemy, zależy nie tylko od rodzaju ciasta, ale także dodatków, które wybierzemy. Czy wybierzemy grillowane warzywa, czy kabanosy i tłusty, niskiej jakości ser?

| Przepis na najlepsze ciasto do pizzy

Pełnoziarnista mąka to idealny materiał na ciasto do pizzy. Jest o wiele zdrowsza od jasnej. Dodatkowo dodaje pizzy pysznej głębi smakowej. Pasuje do każdego dodatku, a jednocześnie nie przytłacza innych składników. W naszym przepisie proponujemy ciasto dopełnić pieprzem, ale każdy może uzupełnić przepis o swoje ulubione przyprawy.

| Składniki

  • 350 g mąki do pizzy pełnoziarnistej
  • 200 ml ciepłej wody
  • Paczka suchych drożdży
  • Ćwierć łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 5 łyżek oliwy
  • Łyżeczka cukru

| Jak zrobić?

Mąkę zmieszać z cukrem, pieprzem i suchymi drożdżami. Dodać ciepłą wodę i oliwę. Wymieszać łyżeczką do połączenia się składników, a następnie ugnieść na gładką masę. Ciasto delikatnie polać oliwą, aby nie wyschło podczas wyrastania. Zostawić na 30 minut. 

Po wyrośnięciu ciasto podzielić na pół. Każdą porcję rozwałkować i wyłożyć na blachę. Na wierzchu ułożyć składniki. Piec około 14 minut w 220 stopniach C.

| Przepis na najlepszy sos do pizzy

Sos do pizzy powinien być wyraźny, ale jednocześnie nie tłumić smaków, tylko je podkreślać. Dlatego najlepiej, gdy jest rozsmarowany cienka warstwą po całym spodzie do pizzy. Warto go zrobić przed wyrobieniem ciasta, aby ostygł, zanim nałożymy na wierzch.

| Składniki

  • Dwie puszki krojonych pomidorów / dwa słoiki domowych pomidorów / kilogram pokrojonych w kostkę świeżych pomidorów
  • Dwie czerwone cebule
  • Dwa ząbki czosnku
  • Garść świeżych listków bazylii
  • Szczypta soli
  • Pieprz
  • Oliwa

| Jak zrobić?

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Smażyć z bazylią na odrobinie oliwy, aż cebula zrobi się przezroczysta. Dodać pomidory i smażyć tak długo, aż nie otrzymamy konsystencji gęstego sosu.

| Pizza z burakami i fetą

 

| Składniki

  • Dwa, trzy małe buraki
  • Pół słoiczka kaparów
  • Kostka fety
  • Trzy ząbki czosnku
  • Świeża bazylia
  • Półtorej kulki mozarelli

 

| Jak zrobić?

    Buraki podgotować, aż będą półtwarde, obrać ze skórki. Pokroić na cienkie plasterki. 

    Czosnek pokroić na plasterki, a fetę i mozarellę na kostki. Kapary mocno odsączyć. Posypać pizzę składnikami.

    | Pizza z burakami i kozim serem

    Pizza z burakami będzie równie pyszna, gdy zamiast fety dodamy koziego sera.

    | Pizza z serem pleśniowym i gruszką

     

    | Składniki

    • Gruszka

    • Pikantny ser gorgonzola, około 200 gramów

    • Garść orzechów włoskich

    • Półtorej kulki mozarelli

     

    | Jak zrobić?

      Gruszkę pokroić na plastry, usunąć gniazdo. Sery pokroić w kostkę. Orzechy włoskie pokruszyć. Posypać pizzę składnikami.

      Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką

      | Ciasto idealne na wiosnę Ciasto maślankowe to wiosenny hit. Lekki, puszysty wypiek z chrupiącą górą i do tego truskawki czy rabarbar albo inne owoce sezonowe przypomina w smaku tradycyjne drożdżowe ciasto, ale jest bardziej wilgotne i subtelne dzięki smakowi...

      Tarta z bobem, fetą i karmelizowanym porem

      | Tarta z bobem i fetą, a co z resztą składników? Tartę z bobem można jeść na okrągło! To zdrowe warzywo idealnie komponuje się ze składnikami dostępnymi przez cały rok. Pozornie mogłoby się wydawać, że zaproponowane składniki na farsz są dobrane idealnie pod...

      Fizioły, czyli świąteczna fasola

      | Fizioły, fizoły: fasola z suszonymi śliwkami Małopolska kuchnia regionalna to trochę zapomniane dania, takie jak parzybroda, kulasa, kućmok, prołzioki, siercioki i kycioki, ale także sznycel po wiedeński, faszerowana kaczka czy bajgle (kuchnia galicyjska miała dużo...

      0 komentarzy

      Wyślij komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *