| Tarta z bobem i fetą, a co z resztą składników?
Tartę z bobem można jeść na okrągło! To zdrowe warzywo idealnie komponuje się ze składnikami dostępnymi przez cały rok.
Pozornie mogłoby się wydawać, że zaproponowane składniki na farsz są dobrane idealnie pod przysłwiowe gusta kulinarne kobiety w ciąży. Ale to tylko pozór! Nutella z chrzanem, masło orzechowe z kiwi czy śledzie z kakao to jednak potrawy o wiele bardziej wymyślne pod kątem połączenia smaków.
| Składniki
Ciasto
- 200 gramów mąki pełnoziarnistej,
- 150 gramów zimnego masła,
- pieprz, sól,
- jajko,
- łyżka kwaśnej śmietany.
Ważne: ciasto z mąki pełnoziarnistej będzie bardziej zbite (i zdrowsze), więc przy dość nawodnionych składnikach farszu będzie lepiej smakowało. Jeśli jednak zdecydujesz się na ciasto z białej mąki, ciasto na następny dzień będzie o wiele lepiej smakowało.
Farsz
- Jajko,
- duży kubek kwaśnej śmietany,
- 500 gramów bobu,
- por,
- 2 ząbki czosnku,
- trochę masła,
- łyżka cukru,
- 50 gramów migdałów,
- słoiczek kaparów,
- sól, chili i pieprz.
| Jak upiec tartę?
Najpierw zagniatamy ciasto, czyli: mieszamy suche składniki (mąka, sól, pieprz), następnie dodajemy pocięte na kawałki masło, śmietanę. Ugniatamy do połączenia się składników. Im szybciej, tym lepiej, żeby masło nie zdążyło się rozgrzać. Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.
W tym czasie gotujemy bób (wystarczą 3 minuty, w zależności od tego, czy jest świeży, czy mrożony, pamiętajmy też, że dojdzie on w piekarniku, więc nie musi być dogotowany). Por i czosnek kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy porowe krążki i czosnek. W tym czasie bób już powinien się studzin, odcedzony. Kiedy warzywa na patelni będą już sklarowane, czyli nabiorą miękkości i lekkiej przejrzystości, dodajemy cukier. Smażymy, dopóki nie zbrązowieją. Trochę to potrwa, ale warto czekać! Kroimy fetę w kostki. Odcedzamy kapary (mocno wyciskamy z nich zalewę!).
Wyciągamy ciasto z lodówki, wylepiamy nim formę na tartę (silikonowa sprawdza się świetnie). Włączamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Czekamy, aż się nagrzeje, ale nie stoimy i nie patrzymy w szybę! Teraz zajmiemy się chili: jeśli mamy świeżą papryczkę, kroimy na cienkie plasterki, a jeśli suszone płatki: dodajemy do śmietany. Bierzemy do ręki blender i miksujemy śmietanę z jajkiem, solą, pieprzem i wspomnianym suszonym chili. Do tej masy dodajemy wszystkie składniki na farsz i delikatnie mieszamy. Wylewamy na ciasto i wkładamy do piekarnika. Upieczenie powinno zająć około 30-40 minut. Brzegi powinny być delikatnie zarumienione, a masa ścięta. Smacznego!
0 komentarzy